Hoe werkt hypnose

Hoe werkt hypnose

Ervaringen van vroeger worden opgeslagen in ons systeem en geven ons een herinnering aan iets leuks of iets vervelends. Zo word onze tegenwoordige tijd gevuld met ideeën over het moment.

Bv. Toen ik jong was ervoer ik sneeuw samen met pret (sneeuwpoppen maken, skiën, sleeën). Als het gaat sneeuwen word ik helemaal blij en vrolijk. Iemand anders had een nare ervaring met sneeuw (kauw, uitglijden, gevaar op de weg). Deze persoon zal waarschijnlijk sneeuw verbinden met een onaangename emotie en word hiervan niet blij of angstig.

Als we terug gaan naar het eerste moment van ervaring kunnen we de gedachte veranderen of de ervaring een plek geven om het nare gevoel loos te laten. Op dat moment worden we vrij om te genieten van wat er is.

Deze gevoelens, emoties, ervaringen zijn verweven in ons leven. Alles word gestuurd door wat we in onze eigen geschiedenis mee gemaakt hebben en hebben invloed op ons ervaren, denken en uiteindelijk handelen.

In angst en blijheid (die vaak onbewust is) creëren we beelden en gedachten over het nu en de toekomst, wat er zou kunnen gebeuren, ontstaan.

Een voorbeeld over een vaak voorkomende vorm van depressie:

In ons verleden hadden wij nare ervaringen over iets (angst, verdriet, onzekerheid, boosheid, machteloosheid etc.) . Deze gevoelens hebben we opgeslagen in ons onderbewustzijn. Als er een periode in ons leven komt waar de situatie dezelfde gevoelens oproept en we willen het niet meer voelen, sluiten we ons af voor wat er gaat komen. We verzetten ons onbewust voor de toekomst, het leven, onze emotie. Als de nare situatie niet overgaat voelen we ons machteloos en gaan we in verzet tegen iets, dat niet verandert kan worden en ontstaat er een innerlijke strijd die we niet kunnen winnen omdat het een ervaring uit het verleden is .

Hypnose kan ook als ondersteuning voor een snellere genezing ingezet worden.

In een diepe ontspanning gaan we naar de delen van ons lichaam die hulp nodig hebben en stimuleren we daar een snelle verbetering, genezing. Door je aandacht positief te richten op je verzwakte delen gaat de energie weer stromen en bevordert dit een betere genezing. Dit soms ook in combinatie met pijnreductie.

Reacties zijn gesloten.